Un'àltrå puišìå dål Prufésùr Férnàndo Véniàl, då lû lišü vånårdì påsà in Bibliutécå. L'è in diålåt påvéš, un pò divèrs dål nòs...
"Nouvelle cuišine?...
Lå mòdå ‘d cüšinà å lå fråncéšå
åi nòs gourmét lå gh’à tirà lå méså...
Però, fèm ål piåšè, e sens' uféšå:
pår i cultori dål ragù åd féšå
mi vöri dì unå påròlå s-ciètå
(mågàri då ståmpà int'lå gåšètå).
I trån insèmå i gåmbår cun pånsètå
(che pö, mågàri, åt végnå lå cåghètå)
e 'l grån finàl l'è sémp'r unå sålsìnå
che in bùca lå fa gnì 'n po' d'åcquòlìnå:
però 'l såvùr dål piàt l'è sémpår quèl,
ch’ål sìå pès, pulàstår ò mågåtèl. . .
E ti cåpìsåt nò s’ l'è un bólìto
òpür åròst, mågàri “scottadìto".
Int’ål rišòt quåtà cun “Fòglia d'oro"
gh'è nò 'l såvùr frågrànte dell'allòro;
invéce å tröv't ål güst dål... pòrtåfòglio
e nò dål làrd tòstàto déntro l'òlio.
då quèl ch’å fa gri-gri sü pår ål plàm,
un pò 'd bundiölå e quàtår sótåcéti
cui gåbårö sut'òli... Ròbå då préti!
Pö 'n piàt åd rišòt giàld, ben fàt å möd,
mågàri cun un bis åd cåpélèti in bröd
(ch 'gh piàšån åncå ål diàvòlo Méfìsto)
pår fàgh ål fond å un bólìto misto
cun sàlså vérdå e pivrón in brüsch
(.. e dòpu å t'åt incròtåt dådré 'n süsch).
D'invèr'n invéci: puléntå cul bråšàto
(che unå quaidünå dìs åncå "stufàto”).
Püsè che stüf, t'åt séntåt quàši sàzio ...
però gh'è 'nmò un po' då spàzio
pr'ål pånetón ò tùrtå Pårådìš:
e pö t' åt lècåt finå i barbìš!
E pår finì: cåfé cùn ål gråpìn,
ch 'åt iütå å šgurgà un bèl rütìn.
Altår che « nouvèlle cuišìne ». . . ."
Vérsión in itåliån:
"Nouvelle cuisine?...
La moda di cucinare alla francese
ha sedotto i nostri buongustai. . .
Però, per favore, e senza offesa:
per i cultori del "ragù" di fesa
voglio dire una parola schietta
(magari da stampare sul giornale).
Mescolano gamberi con pancetta
(che poi ti viene la caghetta)
e il gran finale è sempre una salsina
che in bocca fa venire l'acquolina;
però il sapore del piatto è sempre uguale,
che sia pesce, pollo o carne. . .
E tu non capisci se è un bollito
oppure arròsto, magari" scottadito" .
Nel risotto coperto con foglia d'oro
non c'è il sapore fragrante dell'alloro;
invece trovi il gusto del... portafoglio
e non del lardo tostato nell'olio
di quello che solletica il palato,
un po' di coppa e quattro sott'aceti
con i funghetti sott'olio... Roba da preti!
magari con un bis di cappelletti in brodo
(che piacciono anche al diavolo Mefisto)
per fare da fondo a un bollito misto
con salsa verde e peperoni sott'aceto
(...e dopo ti accucci dietro una siepe).
D'inverno, invece: polenta con brasato
(che qualcuno dice anche "stufato").
Più che stufo, ti senti quasi sazio...
però c'è ancora dello spazio
per il panettone o la torta Paradiso:
e poi ti lecchi anche i baffi !
E per finire: caffè con grappino,
che ti aiuta a fare un bel ruttino.
Altro che «nouvelle cuisine ». . ..".
R. M.
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